Igor Beňo
Žalúdočné ťažkosti – Dyspepsie – Igor Beňo,Mária Písečná
Dyspepsia v najširšom zmysle slova predstavuje súbor príznakov a ťažkostí, ktoré sa spájajú s porušenou činnosťou tráviacich orgánov, s výnimkou bolestí. Publikácia je rozdelená na všeobecnú časť, kde sa dočítate o zložení a činnosti žalúdka, čo je ž alúdočná dyspepsia, aká je príčina funkčnej žalúdočnej dyspepsie. V špeciálnej časti Vám autori ponúkajú šetriace diéty, vhodné a nevhodné potraviny a množstvo receptov.
Náuka o výžive – Igor Beňo
Učebnica prezentuje základné poznatky z oblasti výživy zdravých i chorých osôb. Úvodná kapitola sa zaoberá významom jednotlivých základných živín a mikronutrientov pre organizmus človeka a v ďalších kapitolách sa postupne preberá jednak výživa v jednotlivých vekových kategóriách s dôrazom na zásady správnej výživy, jednak liečebná výživa pri rôznych ochoreniach a chorobných stavoch. Pozornosť sa venuje aj diétnemu systému používanému v našich nemocniciach a možnostiam umelej – elementárnej a parenterálnej výživy. Učebnica je určená pre fakulty ošetrovateľstva, pre sesterské študijné odbory a študijný odbor pôrodná asistentka.
Žalúdočné ťažkosti – Dyspepsie – Igor Beňo,Mária Písečná
Dyspepsia v najširšom zmysle slova predstavuje súbor príznakov a ťažkostí, ktoré sa spájajú s porušenou činnosťou tráviacich orgánov, s výnimkou bolestí. Publikácia je rozdelená na všeobecnú časť, kde sa dočítate o zložení a činnosti žalúdka, čo je ž alúdočná dyspepsia, aká je príčina funkčnej žalúdočnej dyspepsie. V špeciálnej časti Vám autori ponúkajú šetriace diéty, vhodné a nevhodné potraviny a množstvo receptov.
Náuka o výžive – Igor Beňo
Učebnica prezentuje základné poznatky z oblasti výživy zdravých i chorých osôb. Úvodná kapitola sa zaoberá významom jednotlivých základných živín a mikronutrientov pre organizmus človeka a v ďalších kapitolách sa postupne preberá jednak výživa v jednotlivých vekových kategóriách s dôrazom na zásady správnej výživy, jednak liečebná výživa pri rôznych ochoreniach a chorobných stavoch. Pozornosť sa venuje aj diétnemu systému používanému v našich nemocniciach a možnostiam umelej – elementárnej a parenterálnej výživy. Učebnica je určená pre fakulty ošetrovateľstva, pre sesterské študijné odbory a študijný odbor pôrodná asistentka.